Cum arată viitorul pentru implicarea civică a cetățenilor?

Cum arată viitorul pentru implicarea civică a cetățenilor?

Există implicare civică reală la nivel european? Care este de fapt starea de fapt în ceea ce privește participarea civică? Datele arată că participarea democratică în Europa se menține de la inceputul anilor 90 (https://www.idea.int/gsod-indices/#/indices/world-map).

De fapt, cele trei piloni ai participării democratice – participarea electorală, participarea societății civile și democrația directă – s-au stabilizat sau s-au majorat în ultimii douăzeci și cinci de ani. Și totuși există voci  care susțin că implicarea civică e în criză. Care este adevărul?

Conform articolului publicat de Sam van der Staak – https://www.idea.int/news-media/news/citizen-participation-europe-pretty-good-shape – în urma derulării evenimentului European Open Government Leaders’ Forum de anul trecut rețeta de succes pentru implicarea civică reală este reprezentată în primul rând de conectori, aceia care vor reuși să conecteze sferele de participare informale cu cele formale.

Începând cu anii 2000 oamenii au început să se mobilizeze din ce în ce mai mult în moduri informale. Fie că vorbim despre marșuri de protest, despre proteste spontane sau marșuri populiste, acestea sunt câteva exemple de mișcări care au schimbat modul în care cetățenii participă la democrațiile europene. Și nu trebuie neglijată nici dimensiunea din online a acestor mișcări.

Și în acest context apare poziția conectorului al cărui rol este acela de a lega aceste proteste stradale de alegeri, de partidele politice și de ințiative civice pentru a crea cu adevărat o schimbare în societate și o implicare civică reală.

Un alt aspect important semnalat în articol este rolul tehnologiilor digitale în implicarea cetățenilor.

Aici (https://www.idea.int/data-tools/tools/digital-parties-portal) se regăsesc centralizate multe dintre instrumentele online pe care partidele politice le utilizează pentru a implica cetățenii.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *