Comunicat de presa – Propunere de politică publică alternativă la legea 544/2001

Comunicat de presa – Propunere de politică publică alternativă la legea 544/2001

Propunere de politică publică alternativă la legea 544/2001, care reglementează liberal acces la informațiile de interes public

Societatea civilă propune o politică publică alternativă la legea 544/2001, care reglementează liberal acces la informațiile de interes public. În vederea definitivării ei, procesul de consultare publică a fost deschis. Cetățenii, reprezentanții societății civile, mass-media și reprezentanții autorităților publice sunt încurajați să se implice în procesul consultativ astfel încât, noua propunere să fie una completă și relevantă pentru toți actorii din societate.

Ca parte a procesului de consultare publică, astăzi, a avut loc la Câmpulung Moldovenesc prima dezbatere pe marginea propunerii de politică publică alternativă la legea 544/2001, eveniment la care au participat reprezentanți ai Primăriei Municipiului Câmpulung Moldovenesc, ai asociațiilor de proprietari și ai organizațiilor neguvernamentale.

Inițiativa de îmbunătățire a Legii 544/2001 se bazează pe mai multe motive, cele mai importante fiind cele care țin de dezvoltarea tehnologică care impune adaptarea de noi facilități de acces la informații, nevoia corelării cu bunele practice de la nivel european și internațional pentru o societate deschisă precum și de necesitatea unor corelări și clarificări terminologice.

Proiectul de modificare a Legii 544/2001 este și despre accesul administrației publice la date publice deschise, în platforme integrate, interconectate. Primăria Câmpulung Moldovenesc se zbate, are factori de decizie deschiși, implicați, care cred în necesitatea presiunii cetățenilor pentru mai multă transparență și susțin sancțiuni (?!?) pentru neaplicarea prevederilor legii de către autorități. Noi nu am propus sancțiuni în proiectul de lege, dar dacă instituțiile publice o cer… să vedem cum mai evoluează lucrurile.”  a declarat Adrian Badilă, Expert Politici Publice CENTRAS.

Astfel de evenimente vor fi organizate, în perioada următoare, la București – 10 octombrie, Pitești – 15 octombrie și Cluj-Napoca – 21 octombrie.

Propunerea de politică publică alternativă la legea 544/2001, care reglementează liberal acces la informațiile de interes public poate fi consultată aici:  https://civicushub.ro/index.php/2019/09/25/propunere-de-politica-publica-alternativa-la-legea-544-2001/ .

Observațiile și sugestiile de îmbunătățire a propunerii pot fi transmise și direct pe site, prin comentarii sau pe email la adresa office.centras.poca@gmail.com.

 Inițiativa de modificare a legii 544/2001 aparține Fundației „Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale” (CENTRAS) în cadrul proiectului ”Initiativă civică pentru optimizarea prin tehnologie a relației dintre cetățean și autoritățile publice” finanțat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operaţional Capacitate Administrative, axa prioritara 1 – Administrație publică și sistem judiciar eficient, obiectiv specific 1.1 – Dezvoltarea și introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică ce optimizează procesele decizionale orientate către cetățeni și mediul de afaceri în concordanță cu SCAP, COD SIPOCA / SMIS 290 / 112027.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm să o contactaţi pe Iuliana Iliescu, Manager de proiect, CENTRAS, la tel: 0751 194 718  sau la adresa: office.centras.poca@gmail.com

Format PDF: 02 Comunicat-de-presa consultare publica PP alternativa 544_V3

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *